vrijdag 13 februari 2015

Small piece of wisdom #3



Hoi lieve mensen :) Ik heb weer een aantal wijsheden om met jullie te delen! Lees verder als je wilt weten wat oude bronnen zeggen over de omgang met de mensen om je heen.
Iedereen kent wel de uitspraken ‘Behandel andere mensen zoals je zelf behandeld zou willen worden’ en ‘oordeel niet over anderen’. Ze komen onder andere voor in de Bergrede, in de Bijbel. Hierin geeft Jezus tips hoe je het beste kunt leven, waaronder deze twee uitspraken. Maar hij is niet de enige die hiervoor pleit.

~ behandel andere mensen zoals je zelf behandeld zou willen worden ~  

Volgens Wikipedia is dit de Gulden Regel: een leefregel die in vrijwel elke religie op ongeveer dezelfde manier terugkomt. Dit kwamen we ook met Latijn tegen. We lazen een tekst van Seneca, een Latijnse filosoof die de filosofie van de Stoa aanhing. Hij heeft o.a. een brief geschreven over de omgang met slaven. Hierin zei hij ook: ga zo met een lager geplaatste om (een slaaf bijvoorbeeld), zoals jij zou willen dat een hogergeplaatste met jou omgaat. Hier zit eigenlijk dezelfde boodschap in.  

~ oordeel niet over anderen ~

Jezus maakt deze vergelijking in zijn toespraak: vraag niet aan een ander of je de splinter uit zijn oog moet halen, maar haal eerst de balk uit je eigen oog! Hiermee bedoelt hij dat je niet zomaar over een ander moet oordelen, terwijl je zelf op dat punt ook niet geweldig bent. Op jou is misschien wel veel meer kritiek aan te merken (jouw balk is veel groter dan de splinter van de ander). Pas dus ook op met roddelen (ah, soms is dat zo nodig!), want dan beoordeel je anderen bijna altijd heel negatief, terwijl je zelf ook echt niet alleen maar goede eigenschappen hebt.
Seneca maakte een iets andere vergelijking. Hij zei: Stom zijn de mensen, die als ze een paard gaan kopen, alleen zijn zadel en teugels keuren en niet het paard zelf. Maar nog veel stommer zijn de mensen die over anderen oordelen op grond van hun kleding of positie. (kleding en positie waren in de Oudheid bepaald door de stand waarin je geboren was) Let dus niet alleen op het uiterlijk en niveau van anderen, maar probeer hier ook eens doorheen te kijken.    

Misschien is het een idee om een keer een hele dag (of week) proberen niet te roddelen. Want zelf wil je ook niet dat er achter je rug om gekletst wordt.

Lieve groetjes, Lisanne


1 opmerking:

  1. Dat met die splinter en de balk vind ik ook zo'n goede vergelijking, mooi stukje weer!
    X Emma

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, ik lees ze met plezier!