vrijdag 27 februari 2015

Waar gaat het heen met de wereld? - Small piece of wisdom #4


Hi allemaal, vandaag weer eens een serieuze post. Ik ga het hebben over alle treurige dingen die in deze wereld voorkomen: oorlog en terrorisme. Elke dag komt er op het nieuws weer oorlog voorbij, het houdt maar niet op (daarom kijk ik ook geen nieuws). Tot nu toe speelt het zich allemaal in het oosten af, maar voor hoelang? Ik zou het niet weten..
Laatst hadden we het er nog over met godsdienst. Hoe denken we dat het over een paar jaar met ons gaat? Zullen onze kinderen nog in vrede in Europa kunnen leven? Hoe zal de overbevolking opgelost worden?
Dit is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Toen we met z’n allen zaten te speculeren kwamen we erop uit, dat er een grote kans is dat er op aarde een hele grote oorlog komt, waardoor heel wat mensen uitgeroeid worden, zodat er weer plek is op onze aardbol. De meerderheid was het er echter wel over eens dat we in Europa gewoon in vrede kunnen blijven leven. Toch vraag ik me dat af, want die aanslagen van de IS komen wel heel dichtbij…

Uit de tekst van de Bijbel kunnen we wel wat leren over vijanden en vrede. Neem bijvoorbeeld het verhaal van de Toren van Babel. Waarschijnlijk ken je het wel: de mensen gingen een toren bouwen die tot de hemel reikte, God wilde dit niet en liet iedereen een andere taal spreken. Daardoor begrepen de mensen elkaar niet meer en verspreidden ze zich over de wereld. Hierdoor waren ze geen eenheid meer, ze werden concurrenten van elkaar. Zo ontstonden er oorlogen tussen verschillende volken. Dat zie je nu steeds meer gebeuren. Een paar extremisten proberen hun geloof aan anderen op te dringen en voeren om hun doel te bereiken oorlog. Terwijl er, als alle volken een eenheid vormen, helemaal geen reden voor oorlog zou zijn.

Hoe kan je het beste omgaan met je vijanden? Volgens David kan je ze het beste liefhebben. Ik denk dat dat wel waar is, want met terugvechten regel je niet zomaar vrede. Je vijand liefhebben klinkt natuurlijk als een onmogelijke opgave. Je wilt gelijk hebben, je wilt niet dat de vijand overwint. Maar David vertrouwt op God dat hij uiteindelijk het goede kiest. Dat God uiteindelijk op de juiste manier oordeelt. En met dat vertrouwen hoeft hij zelf niet zijn vijand af te straffen.

Miroslav Volf ~ The practice of nonviolence requires a belief in divine vengeance

Als je dus gelooft dat er iets bovennatuurlijks is, iets of iemand dat uiteindelijk het laatste oordeel zal hebben, is het niet nodig dat je hier op aarde je vijand overwint. Dat is nou handig ;)

Wat denken jullie, zijn we in Europa veilig?

Heel veel liefs, Lisanne

2 opmerkingen:

Leuk dat je een berichtje achterlaat, ik lees ze met plezier!